ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Stari grad Susedgrad

Srednjovjekovni grad Susedgrad, podignut je početkom 14.stoljeća blizu ušća rijeke Krapine
 u Savu  i na  strateškom putu Siscia- Emona . Teritorijalno se nalazio između utvrda Medvedgrad i Samobor. 

Prvi pisani spomen utvrde Susedgrad potjeće iz 1316. godine . Dao ju je podignuti hrvatsko ugarski kralj Karlo Robert Anžuvinac. Oko 1530.godine, zbog turske opasnosti, postojeća  utvrda se proširuje , a naselje podno gradine se spominje pod nazivom Podgrađe.
Grad je imao unutrašnje i vanjsko dvorište, bunar, gradsku kapelu, gospodarske i stambene prostorije. Unutrašnji dio gradine su  bile stambene prostorije, a vanjski obrambene zidine sa puškarnicama.

 Grad je bio u vlasništvu nekoliko velikaških obitelji, ali najpoznatiji bijaše Franjo Tahy. Za njegove okrutne vladavine, pod zidinama grada Susedgrada 1573. godine izbila je Seljačka buna koju je predvodio Matija Gubec. Buna je krvavo ugušena, a vođe okrutno ubijeni.
U 17. stoljeću grad je napušten i od tada sustavno propada.
Tjekom 19. i 20.st. arheološkim istraživanjima  otkriveni su kameni nadvratnici s natpisima , keramički pečnjaci i vaze koji spadaju u iznimna djela renesansne umjetnosti. Dio tih kamenih i  keramičkih nalaza koji potjeću iz  15. i 16. stoljeća pohranjeni su u Hrvatskom povjesnom muzeju.

Unutar zidina starog grada  još je šezdesetih godina prošlog stoljeća  postojao duboki bunar ispunjen vodom,  a u kamenom podu  glavnog prolaza mali otvor, za koji se govorilo da je odzračnik za tamnice čelije  u podrumu utvrde.

Danas su od stare gradine ostali tek jedva vidljivi ostaci debelih zidina sa nekoliko puškarnica.
 Uokolo ostataka susedgradskih ruševina uređen je park s brojnim stazama, koji je nekad bio lijepo izletište zagrepčana. Sa brijega se pruža  pogled na Savu i naselja prema Samoboru i Zaprešiću.

Nema komentara:

Objavi komentar