subota, 14. ožujka 2015.

Kapelica sv. Martin Podusedski


'' Za hrbtom brda susedgradskoga, diže se preko druma, drugo još višje brdo, a na njegovom istočnom podnožju stoji špilja, o kojoj se pogovara da  je tu negda  stanovao Sv Martin, kojemu na čast sagradiše u staro vrieme dvie kapele, staru gotičku, i novu, s kamenitom prodikaonicom ispred nje, da otuda na godišnjih zborovih sakupljeni sviet laglje može slušat divna čudovišta, koja običaje pripovjedati svečenik o životu Sv Martina. Od špilje dalje proteže se medju visokima brdama romantični klanjac Sutiska, uz bistri potočić istoga imena''
( Odlomak teksta Ivana Kukuljevića Sakcinskog  o Susedgradu i kapeli Sv Martina iz 1869.godine)

Podsused je 2009.proslavio 800 godina prvog pisanog spomena kapele Sv Martina na tom mjestu. 

Sv Martin je povjesna ličnost. Rođen oko 316. god u Sabariji, provinciji Panoniji, u obitelji tribuna časnika rimske konjice.  Sin Martin je zarana  prigrlio krščanstvo i istupio iz vojske. Hagiografi su zabilježili legendu o Martinovom darivanju dijela plašta promrzlom siromahu na vratima grada Amiensa.
Oko 355. godine kao putujući asket Martin dolazi u misije preobraćenja pogana u  Panoniju i Dalmaciju ( u literaturi se navodi kao područje Ilirika i Balkana). pa je vrlo vjerojatno da je zaista boravio i u  špilji na mjestu današnje podsusedske kapelici.

Spomen na kapelicu i sv Martina pustinjaka u Susedgradu je vrlo  stari. U zbirkama isprava zagrebačke biskupije i grada Zagreba postoje listine iz 1209. i 1287. u kojima se spominje već izgrađena crkva sv Martina i lokacija. '' u Podgrađu uz Savu''.  Mjesto na kojem je prema predaji živio sv. Martin vjerojatno je bila špilja pored koje je  u drugoj polovini 13. st  podignuta prva kapela.
 U pisanim  dokumentima iz 1677.god opisuje se da je kapela zidana, cijela nadsvođena, dobro pokrita, u njoj je oltar , na njemu slika sv. Marrtina sa drvenim ukrasima,  ispred ulaza je drveni toranj s malim zvonom.
Konzervatorski radovi na  crkvici  1998.-1999. i 2008. godine otkrili su da zvono potjeće iz ljevaonice Nikole Bosedta i izliveno je 1689. god ( odljevak na zvonu). Obnovom interijera
otkrivene su oslike zidova iz 1900.godine, stari pod od keramičkih ploča . Također je restauriran stari kip sv Martina na konju i reljef  Presvetog Trojstva na slavoluku.

Crkvica je otvorena i može se pogledati nedjelju uoči Martinja, kada se održava i prigodno slavlje.





2 komentara:

  1. Gledajući ove postove kao da čitam Wikipediu. Odlični opisi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Gledajući ove postove kao da čitam Wikipediu. Odlični opisi.

    OdgovoriIzbriši